1 Mayıs 2009 Cuma

Web Servisleri

Bu sistem http protokolü üzerinden çalışan bir yapıdır.Veri depoları etiketleri arasında tanımlanmıştır.Web'in 2.0 ve sonrası sürümlerinde etkisini gösteren bir kavramlardandır.Bilgiler "XML" formatındadır.Kullanıca bilgi vb konularda yardımcı olmaktadır.Farklı noktalardan girilen bilgilerin farklı işlenmesini sağlar. Verinin istendiği gibi yapılandırılmasını sağlar. XML herhangi yapısal bilginin saklanmasında ve farklı işleme ortamlarında bilginin transferinin mümkün olmadığı koşullarda bilginin evrensel yapılandırılması için kullanılmaktadır.XML, farklı türdeki ve yapıdaki dokümanların tanımlanması için kullanılan uluslararası bir standarddır.Bilgi içerikli metin ifadeler olduğu dolayısıyla güvenlik tehditleri çok fazladır.İki türlü güvenlik önlemi mevcuttur;
Simetrik şifreleme: Belirli anahtara bağlı kalınarak oluşturulan bir şifreleme türüdür. Anahtar karşı PC tarafından bilineceğinden kullanımı büyük riskler taşımaktadır.
  • Blow Fish: Eski bir algoritmaya sahiptir. En temel şifreleme algoritmalarına sahiptir.
  • Idea: Gelişmiş bir şifreleme standardıdır.Ücretli ve lisanslı kullanımı gerekmektedir.Bu sebeple de çok yaygınlaşmamıştır.
  • 3Des: Daha önce IBM tarafından geliştirilmiş olan Des'’in gelişmiş bir halidir.Birçok farklı anahtar ve daha gelişmiş güvenlik yapıları vardır. Günümüzde de bankalar bu standardı kullanmaktadırlar.
  • Twofish: Gelişmiş bir şifreleme standardıdır.Kullanımı çok yaygın değildir.
  • AES: Yaygın olarak kullanılan şifrelemedir. zip şifrelemede kullanılır.
  • RC4 ve RC5: Günümüzde en çok kullandığımız bir algoritma yapısıdır.Şifreleme yapısı olark en çok tercih edilenlerdendir.Bu şifrleme algoritması da lisanslı olup kullanım için ücret verilmesi gerekmektedir.

Asimetrik şifreleme: Günümüzde daha çok kullanılan bir şifreleme yapısıdır.. Bağlantı sırasında karşı taraftaki bilgsayara anahtarı aynen göndermez.Bu da simetrik şifrelemeye göre daha çok tercih edilmesinin sebebidir.Gönderilen anahtar asimetrik bir yapıya sahip bir anahtar olmaktadır.Çeşitli yapıları vardır;

Açık Anahtar: Açık bir anahtar yapılanmasına dayanan bir sistemdir. Güvenlikte önlemler bir 3. kişiye bağlıdır.Belirli bir süreç içerisinde gerçekleşen bir yapıdır. Bu 3. kişi istemci ve kullanıcı tarafından kabul gören bir sertifika otoritesidir.Tanımlanacak olan genel ve özel anahtarlar sertifika otoriteleri tarafından tanımlanmaktadır.

Nesnelerin Ağ Üzerinden Aktarılmasının 2 protokolü vardır.

a) RTSP Komut Yapısı
(Gerçek Zamanlı Akış Protokolü)
  • Describe: Listelere ulaşmak için kullanılan medya parametrelerini listeler.
  • Teardown: Veri aktarımı keser.
  • Play: Sunucudan istemciye veri akışını başlatır.
  • Record: İstemciden sunucuya veri aktarımını başlatır.
  • Pause: Veri aktarımını durdurur.
  • Setup: Oynatıcı ve kullanıcı arasında mantıksal bir kanaldır.

b) Voip:
İnternet protokolü üzerinden ses aktarımı yapar. 3. Katmanla IP üzerine yapılandırılmıştır.İnternet üzerinden ses taşınmasını sağlayan bir yapısı bulunmaktadır.

H323 protokolü:

Telefon sinyallemesi yapan bir sistemdir.Daha önceleri var olan bir yapı olan POTS sistemi yerine geçimş bir sistemdir.
Adresleme olrark telefon numarasının kendisini kullanır.mesaj formatı ikili kodlar ile yapılmaktadır.Arama sonlandırması komutla veya tcp bağlantısının kesilmesi ile gerçekleşir.Geişmiş bir yapıya sahiptir.Kurulacak olan iletişimin nasıl tanımlanacağını belirler.RFC ile tanımlanmış bir yapıdır.Telefonlarla genelde uyumlu çalışmaktadır.ASCII kullanır. Gelişmekte olan bir yapıdır.Yapısında url de tanımlanmışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder