1 Mayıs 2009 Cuma

Firewall

Firewall (Ateş duvarları);ağı iç ağ ve dış ağ olarak ikiye ayırarak denetimi sağlayan bir yapıdır.Dış ağdan gelen zararlı tehlikelere önlem olarak kullanılan etkili bier sistedir.Firewall, ağın içinden veya dışından gelen yetkisiz erişimleri engelleyen, süzen ve izin denetimi sağlayan yazılımlar veya donanımlardır. Ateş duvarlarını yazılımsal, donanımsal veya her ikisinin de bir arada olduğu gruplara ayırabiliriz. Aslına bakarsanız donanımsal olanların üstünde de bir çeşit gömülü yazılım (firmware), BIOS vs ismi altında yazılımlar çalışmaktadır.Ateş duvarı deyince sadece bizi dışarıdan gelen saldırılara karşı koruyan birşey düşünmemek gerekir. Gelişmiş ateş duvarları bunların dışında NAT (Ağ Adres Çevrimi), VPN (Sanal Özel Ağ) gibi teknolojileri de bize sunarlar.


Firewall Üzerinden Yapabileceğimiz İşlemler
Girilecek olan IP aralıkları belirlenip onların dışına çıkılması yasaklanabilir.Virüs taraması yapılabilir.Virüslü dosyaların gönderimi ve alımı engellenebilir.Sözcükler belirlenip o sözcükleri içeren web sitelerine giriş yasaklanabilir.İçerik iltesi yapılabilir.Örneğin akademik sitelere erişim için yasaklar kaldırılabilir veya cinsel içerikli sitelere erişi yasaklanabilir.Herhangi bir adrese olan erişime engel konulabilir ve son olarak ta internetin bant genişliği ayarları yapılabilir.Band genişliğini belirli bir seviyeye değiştirebiliriz.


WINS: Microsoftun çıkarmış olduğu bir yapıdır. TCP/IP üzerinde NetBIOS kullanan yönlendirilmiş ağlardaki NetBIOS ad çözümlemesinde kullanılan bir yapıdır.Host adı ile Ip dönüşümünü içerisinde barındırır.Aynı zamanda, kendine bildirilen kayıtları listeler haline tutar ve istendiği takdirde onları verebilen bir yapıdır.

NFS: Sun firmasının geliştirmiş olduğu bir yapıdır.

SMB: IBM tarafından geliştirilmiş bir yapıdır. Türkçe karakterleri içerisinde barındırmaz ve DOS işletim sisteminden beri kaynaklarını paylaştıran bir yapı olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder